Halo's

Auteur: Els Kroon
Locatie: Curaçao

In april 2001 kregen we deze opname van schrijfster en journalist Els Kroon toegestuurd. Doordat de auteur geen beschikking had over een groothoeklens wist zij het verschijnsel niet in volle glorie vast te leggen. Toch mogen we spreken van een bijzonder geslaagd resultaat!
Auteur: Oscar van der Velde
Locatie: Bedum
Datum: 1 december 1997

Nevenstaande foto is slechts één foto uit de uitgebreide collectie van Oscar op zijn site. Bij dit sterke staaltje fotografiekunst heeft hij - zonder de zon af te hoeven dekken - een prima balans gevonden tussen diafragma en belichtingstijd.
Auteur: Jan Kamphuis
Locatie: Raalte

Deze halo, opgefleurd door twee scherpe bijzonnen, was zichtbaar in mei 1999. Op de foto is ook de kenmerkende sluierige structuur van de cirrostratusbewolking die dit alles veroorzaakte goed te ontwaren.
Auteur: Anne Sonnenschein
Locatie: Boliqueime (Algarve), Portugal
Datum: 8 september 2005
Opnameapparatuur & instellingen: Nikon D70,
18mm lens F/11, 1/2500 sec. belicht

Als je een prachtig lichtfenomeen in een ligstoel naast het zwembad op een presenteerblaadje krijgt aangereikt...
Auteur: Harald Edens
Datum: 26 mei 1999

Een zeer heldere halo om de zon. De auteur voorkwam dat de opname werd overbelicht door de zon met zijn wijsvinger af te dekken. Harald heeft een eigen site, www.weather-photography.com, met daarop onder meer een grote verzameling foto's van de meest uiteenlopende hemelverschijnselen.
Auteur: Anne Sonnenschein
Locatie: Bussloo
Datum: 20 oktober 2000
Lens: 28mm
Film & belichting: 5 seconden op Fuji Color Superia 400 negatieffilm

Een halo om de maan, zoals hier, is betrekkelijk zeldzaam. Ook het fotograferen van zo'n verschijnsel is vanwege het enorme contrast tussen licht en donker een hachelijke onderneming.