Lichtende nachtwolken

Auteur: Oscar van der Velde
Datum: 7 juli 1999 (01:21 uur en 01.45 uur UTC)
Film, apparatuur & belichting: Kodak Gold 100 ISO negatieffilm, 50mm lens op F/2,8, 15 seconden belicht

Een extreme verschijning van lichtende nachtwolken, zoals in Nederland niet vaak wordt waargenomen. Let op de karakteristieke draderige structuren! Lichtende nachtwolken zijn overigens geen statisch hemelverschijnsel. Een oplettende waarnemer kan al binnen enkele minuten veranderingen in de positie en structuur van het fenomeen ontwaren. Zo verschilt de tweede opname al duidelijke ten opzichte van de eerste.
Auteur: Tom Eklund
Locatie: Finland

Heeft u zichzelf wel eens afgevraagd hoe lichtende nachtwolken eruitzien vanuit de hogergelegen geografische regionen? Deze opname laat weinig aan de verbeelding over...
Auteur: Jan Kamphuis
Locatie: Raalte

In 1997 waren uitzonderlijk vaak lichtende nachtwolken te zien. Vaak laag boven de horizon, maar toch... De heldere stip boven het verschijnsel op deze foto is de ster Capella.
Auteur: Arjan Kluiten
Locatie: Lemmer/Oosterzeeburen
Datum: 25 juni 2001 (21:30 uur UTC)
Film, apparatuur & belichting: 400 ISO negatieffilm in een Olympus OM1 camera, 50mm standaardlens op F/8, 10 seconden belicht

Deze opname werd aan het begin van het 'lichtende nachtwolken-seizoen' gemaakt. Opnieuw kenmerkend voor het verschijnsel: een rode gloed aan de horizon, een helder gebied daarboven en een lichtblauwe tint rondom de overgang naar de 'gewone' nachthemel.
Auteur: Hendrik Beijeman
Locatie: Boskamp (Olst)
Datum: 23 juli 2000 (21:20 uur UTC)
Film, apparatuur & belichting: Fuji Color Superia 400 negatieffilm, 80mm zoomlens, 1 seconde belicht

Deze afzonderlijke lichtende nachtwolk was 15 tot 20 minuten lang zichtbaar op het moment dat de zon zich ongeveer 11 graden onder de noordwestelijke horizon bevond.
Auteur: Anne Sonnenschein
Locatie:
Boskamp (Olst)
Datum: 21 juni 1999 (03:50 uur UTC)
Film, apparatuur & belichting: Kodak Gold 400, 50mm lens op F/2,8, 10 sec

Doorgaans zijn lichtende nachtwolken één tot twee uur ná zonsondergang of vóór zonsopgang zichtbaar. Deze nacht, echter, wilde het verschijnsel maar niet verdwijnen. Geen waarnemer die er rouwig om zal zijn geweest...

Auteur: Oscar van der Velde
Datum: 19 juni 1999 (00:50 uur en 01.23 uur UTC)
Film, apparatuur & belichting: Kodak Gold 100 ISO negatieffilm, 80mm lens op F/5,6, 20 seconden belicht

Minder vaak worden lichtende nachtwolken gedurende de 'nanacht' waargenomen. Een dik half uur na het moment waarop de eerste opname werd gemaakt, is de structuur van de nachtwolken ingrijpend veranderd. De gekromde en vertikale banden hebben plaatsgemaakt voor langere banden die parallel aan de horizon lopen.
Auteur: Anne Sonnenschein
Locatie: Noorwegen
Film, apparatuur & belichting: Fuji Color Superia 400, 28mm lens op F/2,8, 10 seconden belicht

In het hoge noorden zijn lichtende nachtwolken een minder zeldzaam hemelverschijnsel. Desondanks creeëren ze niet altijd een spektakel en blijft het - zoals hier- soms bij enkele kleine slierten.