Maan

Auteur: Pieter Welters
Optiek: Vixen 102mm F/9 fluorietrefractor
Opname-apparatuur: Starlight XPress MX5C CCD-camera
Instellingen: Oculairprojectie F/55

Met zijn CCD-camera wist Pieter een - voor amateurastronomen - haarscherpe opname te maken van een fraai bekraterd gebied dat zich nabij de maanterminator bevond.

Auteur: Anne Sonnenschein
Datum: 4 juni 2003
Lokatie: Jeruzalem, Israƫl
Apparatuur: Minolta Dimage 7i digitale camera

Enkele dagen nadat de auteur vanuit Jeruzalem een gedeeltelijke zonsverduistering had waargenomen, werd weer een smalle maansikkel zichtbaar.
Op de eerste opname is onze satelliet te zien tussen de wallen van de stadsmuur om de Oude Stad, nabij de Al Aqsa moskee.
Op de tweede opname vinden we zowel een echte als een door mensenhanden gefabriceerde maansikkel. Gelukkig is het onderscheid niet zo moeilijk te maken. De donkere sikkel behoort tot een moskee in Oost-Jeruzalem, nabij de bekende 'Koepel van de Rots'.
Auteur: Pieter Welters
Optiek: 140mm Orion Maksutov-Cassegrain
Opnameapparatuur: Starlight XPress MX5C CCD-camera

De maankrater Clavius bleek als fotografie-object een peuleschilletje voor deze ervaren astrofotograaf. Met behulp van een OMC en zijn CCD-camera wist Pieter de krater haarscherp te vereeuwigen.
Auteur: Pieter Welters
Datum: 21 april 2002 (22:34 uur)
Optiek: 140mm Orion Maksutov-Cassegrain
Opnameapperatuur: Starlight XPress MX5C CCD-camera
Instellingen: Oculairprojectie F/44, 0,6 seconden belicht

De Apennijnen behoren tot de bekendste berggebieden op de maan. Voor amateurastronomen vormt het een geliefd gebergte om in de kijker te zetten. Deze compilatie van zes opnamen door Pieter Welters toont de Apennijnen in opmerkelijk veel detail.
Auteur: Jan Kamphuis
Optiek: 13cm F/6 JSO Newtonkijker
Instellingen & film: Gefotografeerd in het primaire brandpunt, met een Kodak TP2415 zwart-wit film in een geheel mechanische spiegelreflexcamera

Vrijwel alle amateurastronomen weten dat het fotograferen van een (bijna) volle maan een hopeloze opgave is. Het gezegde luidt echter niet voor niets "wie niet waagt, die niet wint". Niets is minder waar, zo ondervond de auteur van deze opname.

Auteur: Anne Sonnenschein
Optiek: Vixen 102mm F/10 achromaat
Opnameapparatuur: Practica MTL3
Instellingen & film: Oculairprojectie met een 25mm OR-oculair, 1,5 seconden belicht op TP2415

Een deel van de maan bij Eerste Kwartier (boven). Ook het tweede, 'missende deel' (onder) werd door de auteur vastgelegd. Opvallend is de hogere kraterdichtheid op de onderste opname, terwijl op de foto daarboven vooral de zogeheten mare's domineren.