Noorderlicht

Auteur: Jan Kamphuis
Locatie: Raalte
Datum: 6/7 april 2000

Uitgerekend op het moment dat veel waarnemers op pad waren om een fraaie samenstand tussen de maan en enkele planeten te aanschouwen, verscheen het noorderlicht voor het eerst sinds vele jaren weer boven Nederland. En dat met een ongekende intensiteit. Urenlang waren prachtige, helderrode streamers zichtbaar, met een karkateristieke gordijnstructuur.
Auteur: Albert van Duin
Locatie: Beilen
Datum: 11 april 2001

Op deze gedenkwaardige woensdagavond barstte het poollichtgeweld omstreeks 23:00 uur los boven Nederland. Om het lichtverschijnsel vast te leggen, maakte Albert gebruik van een digitale camera; iets wat op dat moment voor waarnemers nog ongebruikelijk was. Niettemin mag het resultaat er wezen.

Auteur: Hendrik Beijeman
Locatie: Boskamp (Olst)
Datum: 11 april 2001
Lens: 24mm groothoeklens
Film & belichting: 20 seconden belicht op een Fuji Color Superia 400 negatieffilm

Vrijwel direct nadat een langdurig en hinderlijk wolkendek op deze avond had plaatsgemaakt voor een 'magnitude-6-hemel', barstte het poollichtschouwspel in alle hevigheid los. Over de hele noordelijke hemelkoepel ontvouwde zich een uitgestrekt gordijn van heldere streamers.


Auteur: Anne Sonnenschein
Locatie: Deventer
Datum: 6 april 2000
Film & belichting: Respectievelijk 15 en 20 seconden belicht op een Kodak Gold 400 negatieffilm

Na een sluimerende start ging het op deze dinsdagavond plots erg snel: heldere ' pilaren' staken overal aan de noordelijke hemelkoepel de kop op; streamers breidden zich uit tot in het zenit; en het kleurenspel werd steeds intenser. Tegen middernacht diende een klein boompje op een dijk bij de IJssel als voorgrond voor een schouwspel dat al een tiental jaren niet meer boven ons land was vertoond.
Auteur: Hendrik Beijeman
Locatie: Boskamp (Olst)
Datum: 6 april 2001
Lens: 50mm standaardlens
Film & belichting: 20 seconden belicht op Fuji Color Superia 400 negatieffilm

Doorgaans wordt noorderlicht op de gevoelige plaat vastgelegd met behulp van groothoeklenzen. De auteur van deze foto waagde het er echter op met met een standaardlens. Het resultaat is verrassend, verbluffend zelfs!

Auteur en copyright: Tom Eklund
Locatie: Valkeakoski, Finland
Datum: 19 maart 2001

Hoezo 'gordijnstructuur'? Voor wie nog vraagtekens zet bij deze typering van poollichtverschijnselen, moet de bovenste opname van Tom alle scepsis wegnemen. De poollichtsliert strekt zich uit tot aan de horizon en kronkelt zich later weer 'omhoog'. In Finland wordt noorderlicht overigens met grote regelmaat waargenomen. Bovendien vertoont het fenomeen hier meestal een veelvoud aan exotische structuren en kleuren.

Auteur: Anne Sonnenschein
Locatie: Boskamp (Olst)
Datum: 11/12 april 2001

Na berichtgeving over een zonneuitbarsting, enkele dagen eerder, stond een aantal waarnemers in Nederland tijdens deze aangename aprilnacht al in de startblokken. En jawel, een klein half uur voor middernacht verscheen poollicht. Al snel strekten de streamers zich uit van oost naar west en reikte het licht tot zo'n zestig graden boven de horizon.
Na dit eerste hoogtepunt bleef nog lang een heldere roodgroene gloed zichtbaar. De bomen op de voorgrond plaatsten het geheel voor de waarnemers in een Overijssels weiland in een sfeervol aards perspectief.
Later in de nacht, na een sluimerende onderbreking van een dik uur, keerde het noorderlicht omstreeks 01:30 in volle hevigheid terug. Dit keer keek de auteur omhoog. Het 'gordijn' bevond zich recht boven zijn hoofd, in het zenith (zie de onderste foto). Voor Nederlandse begrippen is dit uitzonderlijk.
Auteur: Anne Sonnenschein
Locatie: Boskamp (Olst)
Datum: 17 juli 2001
Lens: 28mm standaardlens
Film & belichting: 10 seconden belicht op Fuji Color Superia 400 negatieffilm

Nota bene bij sluierbewolking en het licht van een volle maan vertoonde het noorderlicht zich even na middernacht ongekend duidelijk. In tegenstelling tot wat we gewend zijn, bezat het fenomeneen een dominante lichtroze tint. De veroorzaker: een enorme uitbarsting op onze moederster, twee dagen eerder. Deze uitbarsting staat in de wetenschappelijke geschiedenisboeken ook wel bekend als het Bastille-event.