Op de kalender
 
2011 begint in stijl, met een bedekte zon !
 
  Een gedeeltelijke zonsverduistering in onze windstreken. En wat voor één! Dinsdagochtend 4 januari rond 8.48 uur verschijnt eerst een fel stralend 'hoorntje' boven de horizon. Even later volgt het linker 'hoorntje' van de zonneschijf. Na deze bizarre 'dubbele' zonsopkomst rijst onze moederster als een liggende sikkel aan de hemel. What's happening? De bovenste helft van de zon is bedekt door de maan. Omstreeks 9.17 uur is de verduistering boven Nederland maximaal: meer dan 70%. En dat is nogal zeldzaam! Meer informatie over dit wonderlijke verschijnsel aanstaande dinsdag vind je hier en hier. Zie ook de live webcast vanuit Israël vanaf 8.00 uur. Ingezonden foto's vind je later in onze galerie..

Update: Wolken dreigen de verduistering te....jawel.
Volg het actuele bewolkingsbeeld hier.
  2 januari 2011

De wereld draaide gewoon door in 2010
 
  Laat de door Daniël Tulp ingezonden opname hierboven het bewijs zijn: de wereld draaide in 2010 rustig door. Feitelijk veranderde er om ons heen weinig. Wat dankzij de menselijke nieuwsgierigheid wél veranderde was ons beeld van de wereld. Er zit dan ook weinig anders op dan af te sluiten met beeld. Voor de rest: zie ons archief. Astronova.nl wenst je alvast een mooi en verrassend 2011 !
  23 december 2010

This is the season voor...een maansverduistering !
  In de ochtendschemering van dinsdag 21 december staat de maan laag boven de noordwestelijke horizon. Wat is er zo bijzonder? Het hemellichaam lijkt wel een halfvolle maan. En bovendien: haar donkere helft gloeit rood op! Je aanschouwt de openingsscène van een totale maansverduistering, waarvan in Nederland helaas alleen de gedeeltelijke fase is te zien. De verduistering begint om 07.33 uur en is zichtbaar tot vlak voor zonsopkomst. Bij helder weer is een intrigerend schouwspel gegarandeerd: de maan als kleurrijke kerstbal boven een winters landschap. Forensen, reizigers én vroege vogels: houd je camera gereed en stuur je foto's naar ons op. Meer informatie hier en hier.
  19 december 2010

Zonnen aan de ene kant, waarnemen aan de andere
  Zelfs voor de meest fanatieke waarnemers maakte het uitstekende zomerweer zaterdagmiddag 26 juni veel goed. Maar terwijl wij in Nederland in de volle zon lagen te bakken, zorgde de schaduw van de aarde er voor dat waarnemers aan de andere kant van de aarde een gedeeltelijke maansverduistering konden meemaken. Op het maximum van deze eclips was onze astronomische begeleider voor 54 procent in duisternis gehuld. Een schrale troost: op 21 december dit jaar staat een totale verduistering van de maan op het programma (informatie hier). Nog even geduld dus...

Update: en er is beeld.
 

Begint de zomer dit jaar wél meteorologisch?
 
  Dinsdag 1 juni is de dag waarop volgens weerkundigen de (meteorologische) zomer begint. Echter, meestal wordt het moment waarop de zon loodrecht boven de Kreeftskeerkring staat als het 'officiële' startschot van de zomer beschouwd. De astronomische zomer begint daarom pas op 21 juni. Te vroeg gejuicht? Nee hoor! Volgens ensembleverwachtingen kunnen de maximumtemperaturen tussen dinsdag en volgende week maandag oplopen van 16 tot maar liefst 27 graden.
 

De astronomische lente is begonnen. En nu ?
 
  De astronomische lente mag dan enkele dagen geleden zijn aangebroken; het weer is én blijft voorlopig bijzonder grillig. Voor de lange termijn bieden eigenlijk alleen nog de vele historische weerspreuken houvast. Ze zijn namelijk zelden zonder kern van waarheid. “Wil maart reeds donder, dan is sneeuw in mei geen wonder”, is er één van. En donderen deed het dit weekend boven Nederland. Enfin, zonder de ontluikende voorjaarsvreugde te willen bederven: ook onweerweer hoeft de stemming niet te drukken. Dat ondervonden in 2008 ook enkele studenten op het balkon van hun Utrechtse flat tijdens de hevigste onweersbuien die dat jaar plaatsvonden (zie foto).
 

Equinox: een moeilijk woord voor ‘de lente begint'
 
  Als er op het moment suprême geen onvoorziene ‘hikjes' optreden die de rotatieas van de aarde doen verspringen (zoals mogelijk gebeurde tijdens de zware aardbeving in Chili), dan staat de zon zaterdag om 18.32 uur loodrecht boven de evenaar. Overal ter wereld duren dag en nacht op deze 20ste maart ongeveer even lang en beleven we – in klassieke termen – een ware equinox. Aan de hemel kruist onze moederster op dit moment het lentepunt. De astronomische lente begint! Tot aan de volgende equinox in de herfst duren de dagen op het noordelijk halfrond langer dan op het zuidelijk halfrond. En vooral dát heeft serious consequences voor jou als waarnemer... Reken maar uit!
 


In dit dossier:

2011   2010

2011 begint in stijl,
met een bedekte zon !


-------   2010   -------

De wereld draaide
gewoon door in 2010


This is the season voor...
een maansverduistering !


Zonnen aan de ene kant,
waarnemen aan de andere


Begint de zomer dit jaar
wél meteorologisch


De astronomische lente
is begonnen. En nu ?


Equinox: een moeilijk
woord voor ‘de lente
begint'