Ruimteweer
 
De zon pruttelt en kookt, en wij zijn er live bij
 
  Een explosie op de zon. Een schokgolf in de zonnewind. Een verstoring van het aardmagnetisch veld. En uiteindelijk: poollicht. Nu de zonneactiviteit op weg naar het maximum in de zonnecyclus weer toeneemt, zal zo'n kosmische kettingreactie de komende jaren meermaals plaatsvinden. Astronova.nl volgt het live en zet alles meteen voor je op een rijtje:

Zonnecyclus ---> zonneactiviteit ---> zonnewind --->
magnetosfeer ---> poollicht

Update: dat onze moederster aan de vooravond van een turbulente periode staat, blijkt as we speak. Zaterdag 23 oktober deed zich een krachtige M3-flare voor. Meer hier...
 

Poollicht? Alleen het weer in de ruimte werkt mee
  Wat een matige zonnevlam in de C-klasse al niet teweegbrengt! Omdat het actieve gebied dat deze flare op zondag 1 augustus produceerde zich midden op de naar de aarde gerichte zijde van onze moederster bevond, bereikte een flinke schokgolf in de zonnewind onze planeet dinsdagavond. En wat dát betekent, weet iedere ervaren waarnemer: onrust of zelfs storm in het geomagnetisch veld en - jawel - KANS OP POOLLICHT DINSDAG- EN WOENSDAGNACHT. Voor het eerst sinds vele jaren. Helaas werkt alléén het 'weer' in de ruimte mee. Boven Nederland hangt, hoe kan het ook anders, weer eens een dikke laag bewolking... Stay tuned met behulp van alle real-time gegevens op Astronova.nl..
 

Schokgolf treft de aarde: poollicht alert!
  Een interplanetaire schokgolf in de zonnewind heeft onze planeet in de loop van zondag 2 mei getroffen (data). Het geomagnetisch veld is hierdoor ernstig verstoord en tegen de avond woedde er zelfs een ware magnetische storm (Kp > 4). Hierdoor bestaat er een kleine kans dat zich ook boven Nederland poollicht zal voordoen (houd dit hier in de gaten). Het slechte nieuws: gezien het bewolkingsbeeld is de kans op waarnemingen van flinke bliksemontladingen aanzienlijk groter...

Update: het geomagnetisch veld is maandag weer tot rust gekomen. Eerder is in diverse landen poollicht waargenomen (foto's hier).
 

En het weer in de ruimte vandaag is...
  'Ruimteweer beter te voorspellen door satellieten', kopt Nu.nl op 15 april. Kijk, hier zijn we nou écht in geïnteresseerd. De nacht tevergeefs buiten doorbrengen in de valse hoop poollicht te kunnen waarnemen, is geen lolletje. De vraag blijft: waar kunnen we deze betere modelleringen van de toestand van de zonnewind en de aardse magnetosfeer binnenkort vinden?
 

De (zonne)schijn bedriegt
  Begin maart lijkt de zonneactiviteit gering - overigens na een flinke opleving in februari. Maar schijn bedriegt. De meeste satellieten die deze activiteit monitoren, zien alleen wat zich op de 'voorzijde' van de zon afspeelt. De twee STEREO-observatoria die sinds 2006 ook zicht hebben op de zonnehalfronden die vanaf aarde (deels) onzichtbaar zijn, hebben de afgelopen week gezien hoe actieve gebieden verschillende zonnevlammen uitspuwden. Daarbij ontstonden diverse CME's (zoals deze). In de woorden van onze collega's van Spaceweather is de aarde tot nu toe "dodging the bullet". Maar voor hoe lang?
 


In dit dossier:

De zon pruttelt en kookt,
en wij zijn er live bij


Poollicht? Alleen het
weer in de ruimte
werkt mee


Schokgolf treft de aarde: poollicht alert!

En het weer in de
ruimte vandaag is...


De (zonne)schijn bedriegt