W
 
Waarnemingshorizon
De theoretische grens in ruimte-tijd van waarachter materie of elektromagnetische straling, zoals licht, op geen enkele wijze een waarnemer daarbuiten kan bereiken. Astronomen gebruiken het begrip meestal om een zwart gat te omschrijven, waarbij de waarnemingshorizon het denkbeeldige oppervlak van het zwarte gat rondom een singulariteit vormt. Alles wat daarbinnen terecht komt, eindigt onvermijdelijk én voorgoed in de singulariteit.   


Wassend
Toestand van een hemellichaam gedurende de periode waarin zijn fase toeneemt (en zijn schijngestalte dus groeit). Doorgaans wordt deze term gebruikt om de staat van de maan tussen nieuwe maan en volle maan te beschrijven.   


Weerkunde
Ook wel meteorologie genoemd: de tak van wetenschap die de atmosfeer en de daarin voorkomende processen en verschijnselen bestudeert.   


Windhoos   
Een snel roterende luchtmassa die zich onder een onweerswolk voordoet en daarbij de vorm van een slurf aanneemt. Windhozen kunnen veel materiële en menselijke schade veroorzaken en ontstaan onder zeer specifieke omstandigheden, waaronder een groot temperatuur- en vochtigheidsverschil tussen de lucht boven het aardoppervlak en de lucht hoog in de atmosfeer.   


Witte dwerg
Het hete en zeer compacte overblijfsel van een ineengestorte ster dat niet verder ineenstort tot - bijvoorbeeld - een neutronensterdoordat gedegenereerde elektronen een tegendruk leveren. In een witte dwerg, waarin de massa van de zon kan zijn gecomprimeerd in een ruimte ter grootte van de aarde, vinden geen nucleaire reacties meer plaats. Vermoedelijk koelt een witte dwerg in een periode van meer dan tien miljard jaar geleidelijk af tot een zwarte dwerg.   


Wolfe Creek krater
Een inslagkrater met een diameter van ongeveer 875 meter in centraal-AustraliĆ«. Het bassin heeft een leeftijd van ongeveer 300.000 jaar en wordt enigszins gecamoufleerd door een dikke laag woestijnzand.   


Wolk   
Een zwevende en zichtbare nevel van (water)druppels of kleine ijskristallen in de dampkring van de aarde of in de atmosfeer van een ander hemellichaam. In de aardse dampking ontstaan wolken door condensatie van waterdamp; meestal binnen stijgende luchtmassa's waarin de relatieve vochtigheid door de dalende luchtdruk met de hoogte toeneemt.