Wolken

Auteur: Jacob Baartse
Datum: 2 november 1985
Locatie: Krommenie

Een opname van een cumulonimbus capillatus: een onweerswolk. De top van het gevaarte raakt aan de stratosfeer, wat een afvlakking tot gevolg heeft. Bij hoge stijgingssnelheden schieten soms nog een paar uitlopers van de wolk door de stratosfeer heen.

Auteur: Margo Voets
Datum: juni 2002
Locatie: La Palma

Deze fotoserie van Margo Voets geeft een fraaie weergave van het dynamische en kenmerkende gedrag van passaatwolken. De auteur mailde ons het volgende commentaar:
"Ik ben afgelopen juni naar La Palma op vakantie geweest (ja, het eiland met een Hollandse sterrenwacht) en heb daar een werkelijk fantastisch schouwspel gezien: overtrekkende en oplossende passaatwolken."
"De wolken komen vanuit het noorden met moeite over de bergen en worden als het ware door de op de berghelling staande dennebomen leeggekrabt waardoor ze oplossen."
"We hebben hier een paar uur staan kijken, omdat het een onwerkelijk schouwspel is: een waterval van wolken."
Auteur: Anne Sonnenschein
Locatie: Noorwegen

Op een warme zomerdag in 2000 in dit Scandinavische land, vormden zich boven een hoogvlakte cumulus congestus wolken. Binnen enkele tientallen minuten groeiden deze uit hun kluiten gewassen stapelwolken tot ware onweerswolken.
Auteur: Hendrik Beijeman
Locatie: Boskamp (Olst)
Cirrocumulus aan het eind van de dag, met op de voorgrond een duister contrasterende wolkenpartij.
Auteur: Hendrik Beijeman
Locatie: Boskamp (Olst)

Als er al een ideale vorm zou bestaan voor het fenomeen 'cumulonimbus', dan zou het gevaarte op deze opname als model kunnen dienen. Een 'aambeeld' als dit wordt dikwijls gezien als voorbode voor zware onweersbuien.