Zonsondergangen en -opkomsten

Auteur: Leslie Kramers
Locatie: Strand ten noorden van Scheveningen
Datum: 13 december 2009
Film & apparatuur: Canon EOS 50D, 18mm lens

Commentaar van de auteur: "Deze foto is gemaakt op het strand vlakbij Scheveningen, dat zichtbaar is aan de horizon. Helaas woon ik zelf niet dicht bij zee, dus ik mocht tijdens dit uitje van geluk spreken dat ik op een zonsondergang als deze werd getrakteerd."

Auteur: Els kroon
Datum: 28/29 mei 2001
Locatie: Sedgefield (Zuid-Afrika)

In 2001 kreeg Astronova.nl een schitterende fotoreeks toegestuurd die Els Kroon, tevens schrijfster en freelancejournalist, maakte tijdens haar verblijf in Zuid-Afrika. Haar commentaar:

"De foto's zijn genomen aan de zuidwestelijke kust van Zuid-Afrika, oftewel de Westkaap, nabij het dorpje Sedgefield aan het meer Ruigtevlei."
"In de nevels, die optreden bij het vallen van de avond in de winter, zijn de verschillende lagen van de bergen en de typische Zuid-Afrikaanse acaciabomen te zien."

In mei begint op het zuidelijk halfrond de winter. Toch zullen de temperaturen in Zuid-Afrika dan niet zo dramatisch dalen als bij ons het geval is. Het land bevindt zich in vergelijking met Nederland nog vrij dicht bij de evenaar.
Auteur: Anne Sonnenschein
Locatie: Dokan, Noord-Irak
Datum: 3 mei 2003
Opnameapparatuur: Minolta Dimage 7i

Beschrijving van de auteur: "Tijdens mijn twee maanden durende verblijf in Irak als freelancejournalist, bleek dat er zowel tijdens als ná de oorlog ook wel eens mooie zaken waren te aanschouwen. Zo werd ik op deze zaterdag aangenaam verrast door een prachtige zonsondergang boven het stuwmeer van Dokan in het noorden van het land."
Auteur: Willem Bentink
Locatie: Zweden

Een wolkendek, laag aan de noordelijke horizon, licht van onderen op. Hierdoor ontstaat een golvig patroon van oranje en donkerrode kleuren. De hogere bewolking krijgt al nauwelijks meer met het zonlicht te maken, maar toch zijn ook op deze wolken enkele donkerrode en donkerpaarse tinten te ontwaren.
Auteur: Tessa Lam
Locatie: Zandvoort
Datum: mei/juni 2000

De klassieke 'zonsondergang aan het strand', zoals vastgelegd door Tessa, is voor velen nog steeds inspirerend en fotogeniek.
Auteur: Hendrik Beijeman
Locatie: Zuid-Frankrijk
Film & apparatuur: Fuji Color Superia 400 ISO, 28mm lens

Zonsondergangen en water vormen altijd een uitstekende combinatie. Deze opname werd gemaakt bij een vrijwel spiegelglad bergmeertje in het zuiden van Frankrijk.
Auteur: Willem Bentink
Locatie: Zutphen

Op deze opname is fraai te zien hoe lange uitgestrekte wolkenslierten boven de horizon na zonsondergang nog net door de zon worden belicht. De afbeelding stond oorspronkelijk op diafilm, maar is later door George de Fockert ingescand en gedigitaliseerd.

Auteur: Els Kroon

Op het eerste gezicht één mooie opname en één opname waarvan niet helemaal duidelijk is waarom de auteur deze überhaubt heeft gemaakt. Maar kenners weten wel beter! De laatste foto toont namelijk een uiterst zeldzaam verschijnsel: een zogeheten 'groene flits' (linksonder) die alléén kan worden waargenomen onder bijzondere omstandigheden vlak na zonsondergang - en dat alléén vanaf een waarneemlocatie op een bepaalde hoogte. En dan..dan moet je nog maar het geluk hebben dat je in de enkele seconden dat het fenomeen zichtbaar is een camera paraat hebt. Deze foto is kortom een waardevol exemplaar.
Auteur: Anne Sonnenschein
Locatie: Deventer
Film & apparatuur: Fuji Color Superia 800 negatieffilm, 28mm lens

Een bijzonder fraai tafereel in de winter van 1999. Op de voorgrond de rivier de IJssel, aan de overkant de regionaal bekende Bolwerksmolen.
Auteur: Jacob Baartse
Datum: augustus 1995
Locatie: Krommenie
Film: Diafim

Een schoolvoorbeeld van hoe altocumuluswolken vlak na zonsondergang een prachtig kleurenspel kunnen verzorgen. De auteur schreef ons dat dit tafereel als "één van de allerfraaiste" in zijn geheugen staat gegrift.
Auteur: Warja
Locatie: Balen

Tja, met een kalm meertje op de voorgrond kan een foto tijdens of - zoals hier - vlak ná zonsondergang bijna niet mislukken! De hoge wolkenslierten zijn vermoedelijk uitgesmeerde condenssporen die tussen de vijf en acht kilometer hoogte boven het aardoppervlak zweven.
Auteur: Anne Sonnenschein
Locatie: Amman (Jordanië)
Datum: 9 april 2003
Opnameapparatuur: Minolta Dimage 7i camera

Een fraai tafereel in de Jordaanse hoofdstad. De opkomst van de zon achter een palmboom bij heldere hemel, kondigt opnieuw een hete zomerdag aan. Een 'normale' dag begint. Maar op hetzelfde moment valt in het buurland Irak het regime van dictator Saddam Hoessein.
Auteur: Arjan Kuiten
Locatie: Zoetermeer

Het voordeel van een appartement in een flat is vaak een ongehinderde blik op de horizon. Het vastleggen van deze ondergaande zon met mooie lichtstralen en schaduwstrepen, was voor deze gedreven weeramateur en flatbewoner dan ook bijna routine.
Auteur: Anne Sonnenschein
Locatie: Deventer
Film & apparatuur: Kodak Gold 400 ISO, 150mm zoomlens,
3X converter

Het stereotype van een zonsondergang: een donkerrode lucht en donkere wolkenbanden op de voorgrond.